De scholen zijn weer begonnen!

Home   ›   De scholen zijn weer begonnen!

De kersverse groep 5 van de Harmpje Visserschool kreeg de eer om samen met Veilig Verkeer Nederland en de gemeente een spandoek bij de school te hangen. Want, bestuurders: let op, de scholen zijn weer begonnen!

In een kinderrijk dorp als Urk is het altijd oppassen geblazen, maar nu de scholen weer gestart zijn, wil Veilig Verkeer Nederland er nog even de nadruk op leggen. ,,Helaas is in deze periode ieder jaar een ongevalspiek te zien onder fietsende scholieren. Om te helpen deze piek terug te dringen roept gemeente Urk automobilisten op om in de weken na de zomervakantie extra op hun snelheid te letten. Bij het rijden van de juiste snelheid, neemt de remweg af en heb je als automobilist meer tijd om op onverwachte verkeerssituaties te reageren.’’     

Onder 12-jarige scholieren die fietsend naar school gaan vallen in de maanden augustus en september bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere maanden. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer de effectiefste maatregel om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten. 

Ook is er nog winst te behalen door mobielvrij te rijden. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (27%) de smartphone nog in de auto. Van hen leest 17% tijdens het rijden berichtjes en typt 10% zelfs berichtjes terug. Zo’n 5% houdt de aandacht minder bij het verkeer door met de telefoon aan het oor te bellen.

Tips voor scholieren
Veilig Verkeer Nederland geeft een aantal tips aan scholieren en hun ouders om ongelukken te voorkomen. ,,Repareer eventuele gebreken aan de fiets, oefen samen de schoolroute en ga vaker te voet of op de fiets naar school.’’

Deel dit bericht: