‘Een Urker heeft vaak haast in het verkeer’

Home   ›   ‘Een Urker heeft vaak haast in het verkeer’

Bewustwording van snelheid creëren. Dat is het doel van ‘de week van de snelheid’, die van 8 tot en met 12 mei plaatsvindt. Het is een initiatief van de gemeente, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Urk en Hoekstra Assurantie.

Meindert Wakker van de gemeente vertelt: ,,Veel plaatsgenoten realiseren zich niet dat je bijna overal op het dorp maar maximaal dertig kilometer per uur mag rijden. Alleen op de hoofdwegen, voorzien van asfalt, geldt een maximum van vijftig kilometer per uur.” Meindert merkt dat het gas vaak flink wordt ingetrapt in de bebouwde kom. ,,We willen een duidelijk signaal afgeven: let op je snelheid!”

Rekening houden
,,Bij schade denken wij niet alleen in geld, maar vooral aan wat de gevolgen voor de slachtoffers kunnen zijn”, licht Henk Kapitein van Hoekstra Assurantie toe. ,,Bij blijvend letsel kunnen de gevolgen groot zijn. Dit is niet in geld uit te drukken. Daarom is het voorkomen van schade uiteindelijk in ons aller belang.” Henk benadrukt dat we in het verkeer rekening moeten houden met elkaar. ,,Een Urker heeft vaak haast in het verkeer. Het is dan ‘effen’ snel. Maar het is belangrijk om juist ontspannen te rijden.”

Serieuze boodschap
‘De week van de snelheid’ wordt komende maandag afgetrapt op de Petrus Dathenusschool. Leerlingen gaan met laserguns de snelheid van het voorbijrijdend verkeer meten en er wordt gelijk kenbaar gemaakt of een auto te hard rijdt of niet. Op dertien momenten later die week zal dit ook op andere plekken gebeuren: op acht scholen en in vijf buurten. Jantina van der Gugten van VVN Urk laat weten: ,,Het creëren van de bewustwording van snelheid doen we zo op een leuke manier, maar het heeft een serieuze boodschap. Urk is een kinderrijk dorp, maar het is niet altijd veilig.” Scholen en buurtverenigingen kunnen zich voor een lasergunpakket aanmelden via me.wakker@urk.nl.


Participatiepunt
,,Als je een onveilige verkeerssituatie in je buurt hebt, kun je dat online melden bij het VVN Participatiepunt. Als er veel dezelfde meldingen worden gedaan, wordt er actie ondernomen”, besluit Jantina. ‘Het verschil in impact met betrekking tot rijsnelheid bij een aanrijding’: dat is woensdagmiddag om half drie te zien tijdens een remwegdemonstratie op de haven; interessant voor alle weggebruikers.

Deel dit bericht: